Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir Kahramanmaraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kahramanmaraş °C

Anız Yakan Gelecegini Yakar

Anız Yakan Gelecegini Yakar
01.07.2017
A+
A-

TEMA Vakfı Kahramanmaraş İl Temsilcisi Abdurrahman Akbolat yaptığı açıklamada Anız yangınlarına dikkat çekerek çiftçilerimizin ve halkımızın daha dikkatli olmasını istedi.

Bolat; Hasat sonrası ekonomik değeri olmayan bitki saplarını (anız) masrafsız bir şekilde yok etmek için anız bazı çiftçiler tarafından yakılmaktadır. Ancak anız yakmak, toprağın yapısını bozarak içindeki canlıları yok etmekte ve toprağı besleyen, topraktaki doğal ortamı dengeleyen canlıları yok etmektedir. Bu ise toprağın fakirleşmesine, alınan verimin azalmasına neden olmaktadır.

Sürdürülebilir tarım açısından, toprağın doğal dengesinin korunması, olası yangınların önlenmesi ve hava kirliliğinin önüne geçilebilmesi için anız yakılmaması gerekmektedir.

 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun Ek-1 maddesinin c) bendinde “Anız yakılması, çayır ve meraların tahribi ve erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyet yasaktır.” denilmektedir.

 Anız yakmak su ve rüzgâr erozyonuna neden olmaktadır. Anız yakanlar kendi toprağını, suyunu ve geleceğini yakmaktadır.

Anız yangını insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen çevresel faktörlerin en önemlisidir. Anız yangınlarının ortaya çıkardığı kül, partikül,  karbon monoksit vb. gibi zehirli dumanlar;  soluduğumuz havayı kirletip, insan sağlığını doğrudan tehdit etmektedir. Özellikle çocuk ve yaşlılarda solunum yollarının tıkanmasına sebep olmaktadır. Astım, Bronşit ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) olanlarda bu durum daha ağır sağlık sorunlarına yol açmaktadır.

Anız yangınları sonucu meydana gelen duman nedeniyle zaman zaman karayollarında görüş azalmakta ve trafik kazaları ile can ve mal kayıpları yaşanabilmektedir.

Anız yakmak canlıları diri diri yakmaktır.

Akbolat, anız yakmanın birçok canlının hayatına son verildiğini vurgulayarak, Anız yakmak hem günahtır, hem de cinayet ve zulümdür, zulüm de haramdır. Anız yakmak çevreye ve doğaya zarar verdiği gibi yakılan anızlar yüzünden,  doğal denge bozulmakta,  milyonlarca canlı yanmakta ve bitkiler zarar görmektedir. Anız yakarak yok edilen her canlıdan sorumlu olduğumuzu unutmayalım. Dinimiz insanlara,  hayvanlara, çevreye ve tabiata zarar veren her fiili ve eylemi yasaklamaktadır dedi.

HABER: SERKAN ERCÜMENT KUZU

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.