Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir Kahramanmaraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kahramanmaraş °C

Başak’la Gelen Başarı

Başak’la Gelen Başarı
10.11.2018
A+
A-

Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesinde yaşayan ve hayatını çiftçilik yaparak kazanan bir ailenin çocuğu olarak gözünü tarla takımın içerisinde açan Gökhan Koyuncu, ailesi ile birlikte ilkel koşullar altında çiftçilik yapmaya devam etti. Bir yandan okul bir yandan tarlada çalışmaya devam eden Koyuncu, liseyi bitirdikten sonra çiftçiliği profesyonel manada yapmaya karar verir. Alaylı olarak sürdürdüğü çiftçiliği mektepli olarak da yapmak, modern alet ve ekipmanları eli nasırlı bin bir zahmetle çile ile üretim yapan çiftçilere tanıtmak ve anlatmak için Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Meslek Yüksekokuluna gider. Buradan da ziraat teknikeri ünvanı alarak mezun olur.

Sınıf arkadaşı Sümeyye Hanımla hayatlarını ve hayallerini birleştirerek Göksun’a dönerler. Göksun sevdalısı, toprak sevdalısı iki genç iki okumuş ziraatçı hayallerini düşüncelerini projelerini gerçekleştirmek için çalışmaya başlarlar. Şeker Pancarı, Ayçiçeği, Mısır ve Buğday gibi tarımsal ürünler üretirken, tarımın kombine bir iş olduğunu bunun yanında hayvancılığın da yapılması gerektiği kanaatine varırlar. Öyle ki toprak sevdalısı üretim sevdalısı tekniker çiftin bir kız çocukları dünyaya gelir, ismine de  ‘’BAŞAK’’ adını verirler. Hayatları Başak’la değişen çift artık hayallerine bir adım daha yaklaşmışlardı. Çünkü ülkenin başında Sayın Recep Tayyip Erdoğan gibi bir lider vardı, sürekli üretin yerli ve milli olun mesajı vererek toplumu uyandırmaya çalışıyordu. Üretimi de desteklemek için sürekli hibe yatırım kredileri veriyordu. Bu haberi duyan Ziraat Teknikeri çiftimiz konuyla ilgili bilgiler almak için Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna başvurur. Gerekli görüşmelerden sonra proje yapmaya karar verirler.

(TKDK)’nın %65 hibeli yatırımından faydalanarak toplam maliyeti 3 Milyon 400 Bin liralık büyük yatırımı Göksun’a kazandırdılar. Bu kazanımla ülke ekonomisine ve ilçe ekonomisine büyük katkı sağlayan ve yatırımının meyvesinin vermesinden dolayı çok mutlu olduğunu söyleyen Gökhan Koyuncu şunları ifade etti;

‘’TKDK’dan ahırı ve içerisindeki modern alet ve ekipmanları hibe programından yararlanarak tamamladım, daha sonra hayvancılığı en iyi seviyede yapabilmek için gerek genetik özellikleri gerek verim kapasitesi yüksek hayvanlar almak için Ziraat Bankasının 0 faizli 2 yıl ödemesiz toplam 7 yıl geri ödemeli yatırım kredisi aldım.

Çek Cumhuriyeti, Avusturya ve Almanya gibi hayvancılıkta gelişmiş ülkelerden Tarım Bakanlığının yetkili teknik ekibi ile ilçemizin iklim özelliklerine sahip kombine ırk olan Simentallerin seçimini yaptım ve çiftliğime getirdim.

240 baş kapasiteli süt sığırcılığı işletmem de şuan 110 sağmal hayvan sağılmakta ve günlük 2100 litre süt almaktayım, önümüzdeki günlerde gebe ineklerin doğum yapmasıyla üretimimiz 3000-3500 litreye ulaşacaktır.

En son teknolojik makinalarla birlikte el değmeden üretilen sütümüzü Kahramanmaraş merkezde Ülker Süt fabrikasına günlük olarak sevk etmekteyiz.

Asıl hedefim, Göksun’umuza mandıra açarak kendi ürettiğimiz sütü iç piyasaya sürmek, Hükümetimizin uyguladığı ‘‘Enflasyonla Topyekûn Mücadele’’ reformuna destek için  süt ve süt ürünlerimizi  vatandaşımızın beğenisine aracı olmadan daha ucuz ve ekonomik olarak sunmak istiyorum. ‘’dedi.

‘’Bilgi ve tecrübe en büyük silahtır.’’

 Koyuncu, ‘’yurt dışı ziyaretlerimde edindiğim tecrübeler bizleri profesyonelliğe sevk etmiş gezi dönüşü bilgili ve donanımlı ekibin üretimi ve kaliteyi ne kadar arttırdığını müşahade ederek, çiftliğimde güçlü bir teknik ekip kurdum.  Bunun için sürekli işletme içerisinde bulunan 1 Veteriner Hekim,  2 Ziraat Teknikeri ve danışmanlık hizmetleri için 1 Zooteknist Ziraat Mühendisi ile çalışmaktayım. Yurt dışında bilginin ve tecrübenin en güçlü silah olduğunu öğrendim. Çiftçiliğin kombine bir iş olduğunu bitkisel üretimi hayvansal üretimden ayırmak mümkün değildir, biri olmayınca diğerinin ekonomik manada bir anlamı olmayacağını düşünüyorum. Kendime ait araziler ve kiraladığım 1000 dönümlük arazide yem bitkisi ekiyorum, kendi kaba yem ihtiyacımı kendi tarlamdan çıkartıyorum. Hem kaliteli hem de ne yedirdiğimi biliyorum. Diğer hayvancılık yapan arkadaşlarıma tavsiyem kaba yemlerini kendilerinin üretmesi yönündedir. Hastalık ve verim konusunda bu hususun önemli olduğunu düşünüyorum.’’ Dedi.

Koyuncu, ‘’İlçemizin Kurtuluşu hayvancılıktır.’’

‘’Bir yerde sanayinin gelişmesi için orada bazı bileşenlerin olması gerekir, bizlere bu bileşenlerin hammadde, sermaye, ulaşım, Pazar,  yetişmiş iş gücü ve altyapı gibi özelliklerin olması gerektiği söylenirdi. Bunların en önemlisinin de hammadde olduğu kanaatindeyim. Bizim ilçemizde herhangi bir kömür veya demir madeni gibi yeraltı zenginliklerimiz yok, yalnız yer üstünde öyle bir zenginliğe sahibiz ki bin bir çeşit endemik bitkileri ile kaplı otlaklarımız ve meralarımız bizlere Yüce Rabbimin bir armağanıdır. Bu sebeplerle bizim dağlarımız ve Göksun ovamız hayvancılık için önemli bir alandır. Hayvancılık sektöründe bölgede ve ülkede söz sahibi olmamız için bu sektörün ilçemizde büyüterek geliştirmemiz lazım. Devletimizin hayvancılık için vermiş olduğu özel hibelerden hemşerilerimiz faydalanmalı ve bu sektörü bölgemizde güçlendirmek için elimizi taşın altına koymamız gerekmektedir. Coğrafi yapının ve mera alanlarının çok olması yatırımcının bu yönden sıkıntı yaşamayacağını göstermektedir. Hayvancılık sektöründe yatırım yapmak isteyen hemşerilerimize gönüllü rehberlik yapmaya hazır olduğumuzu da söylemek isterim. Sektöre yapılacak olan ciddi yatırımlar ilçemizin geleceğini kurtaracaktır. Gelin doğduğumuz yerde doymak için topyekûn mücadele edelim. Gelin Göksun aşkını, Göksun sevdasını birlikte yaşayalım. Bir olur isek beraber olursak jeopolitik konumu ile ön plana çıkan  dünyalar güzeli Göksun’umuzu hayvancılık üssü yapalım, Türkiye’nin Hollanda’sı yapalım. ’dedi

Koyuncu, ‘‘Hayallerime Cumhurbaşkanım Sayesinde Ulaştım.’’

Her zaman hayallerimde böyle büyük ve güzel bir çiftlik vardı ama diyorum ya hayal idi. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan beyin üretimi destekleyen projelerinden faydalanarak kurduğumuz süt üretim çiftliğinde üreterek ülke ekonomisine destek oluyoruz. Üretimin önemini her platformda dile getiren Cumhurbaşkanı’mıza hayallerimi gerçekleştirmemde vesile olduğu için şükranlarımı sunuyorum. Yatırım kararı verilip onaylanmasının ardından her zaman yanımda olan TKDK teknik personeline, Göksun Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun  Aydın beye, Birlik Başkanımız Selim Yağmur beye, İlçe Tarım Müdürümüz Ahmet Mesut Kıraç’a, kamu kurum amirleri ve  çalışanlarına teşekkür ediyorum. Yatırım yapma imkanı olan hemşerilerime sizler aracılığıyla seslenmek istiyorum “Üretime ihtiyacı olan ülkemiz için üretim halkasını ilk zincirini yatırımlarımızla ilçemizden başlatalım ve ülkede üretim zincirini oluşturalım ve üreterek devletimizin yanında olduğumuzu gösterelim. Diyorum.

Haber:Gökhan Dökücü

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.