Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir Kahramanmaraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kahramanmaraş °C

Mehmet Peltek Kimdir?

18.09.2015
A+
A-
Mehmet Peltek Kimdir?

Mehmet Peltek, Arap Ağa ile Fatma’dan olma, Köprübaşı Mahallesi Hane No: 11’de kayıtlı olup 01.07.1922 yılında doğmuştur. Lütfiye hanımla yek evlilik yapmıştır. Bu evlilikten dört oğlu üç kızı olmuştur. 29.12.2001 yılında vefat etmiştir.

20 yaşlarında saraç mesleğini yapmıştır. Vatani görevini Jandarma Üstçavuş olarak dört yıl yapmıştır. Askerlik dönüşü geçici olarak PTT’de çalıştı. Daha sonra manifatura dükkânı (nalbur, bakkal vs.) açmıştır.

Siyasi hayati bu yıllarda başlamıştır. Tahminin 1950 yılında Demokrat Partiye üye olmuştur. Demokrat Parti’den 1955–1960 yılları arasında Göksun belediye başkanı seçildi. Döneminde daha önce yanan ve aynı yere yenisi yapılan şimdiki Hükümet Konağını yaptırdı. Elektrik santralını tamamlatarak Göksun’a elektriği getirmiş ve ana cadde üzerindeki elektrik direklerini diktirmiştir.

Tepebaşı Caminin yanındaki (eski) müftülük binasını yapımını sağlanmıştır. Eski Kaymakamlık lojmanı şimdiki üç nolu Sağlık Ocağının karşısındaki binaların bir kısmını belediye imkânları ile yaptırarak o mahallede ki ihtiyaç sahiplerine verdirmiştir. (Örneğin sıhhiyeci Merhum Ethem Bey’in sevi). Şuandaki sanayi istikametinden Çardak (otluk) bölgesinden geçen ve Öşüngele’den Kahramanmaraş yoluna bağlayan yol kendi döneminde alt yapısını oluşturmuş, 1960 ihtilali ile yolun yapımı gerçekleşememiştir. Daha sonra şimdiki sanayiden Turnabucağı mevkiden terminal kavşağından Öşüngele’ye bağlanan yol belediye başkanı olan Erzurum Celal döneminde açılmıştır.

1960 ihtilalinde tüm partililer gibi kendisi de önce Kahramanmaraş’ta sorgulanmış, daha sonra Göksun Jandarma Karakolunda hapis yatmış ve tahliye olmuştur. İhtilal sonrası yine siyasi hayatı devam etmiştir. Göksun Demokrat Parti Başkanlığı, 1967 yılında İl Genel Meclisi üyeliği yapmıştır. İl Genel Meclisi Üyeliği döneminde; Büyükkızılcık, Çamurlu, Hacıkodal, Ahmetçik, Değirmendere gibi köylere içme suyu getirterek çeşmeler yaptırmıştır. Ayrıca birçok köyün yollarının açılması, okul, cami ve sağlık ocağı yapımına vesile olmuştur.

Yine Belediye Başkanlığı döneminde belediye meclisinin 01.02.1960 tarih ve 67 sayılı kararı ile Başvekil Adnan Menderes’e fahri hemşerilik beratı kabul edilmiştir. Aynı karar 12.02.1960 yılında Başvekil Adnan Menderes’e bir çoban armağanı olarak takdim edilmiştir.

Kaynak:Göksun Belediye Tarihi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.