Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir Kahramanmaraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kahramanmaraş °C

Başkan CÜCE “Anız Yakan Geleceğini Yakar”

Başkan CÜCE “Anız Yakan Geleceğini Yakar”
18.07.2017
A+
A-

Hububat hasadının devam ettiği İlçemiz Göksun’da, üreticilere Göksun Ziraat Odası’ndan anızların yakılmasıyla birlikte bir çok canlının yaşamına son verilidiği ve yakılarak toprağı fakirleştirmektense gübreye dönüştürmenin daha faydalı olacağı uyarısında bulunuldu.

Göksun Ziraat Odası Başkanı Selim Cüce, hasat sonrası anız yakma alışkanlığının, hububat ekiminin yapıldığı tüm bölgelerde ciddi bir problem haline geldiğini belirtti.

Anız yangını ile toprak fakirleşiyor, verim düşüyor

Hasat sonrası tarlada kalan hububat sapının yakılarak temizlenmesinin çevreye, toprağa, ormanlara, su varlığına, biyolojik çeşitliliğe ve ülke ekonomisine zarar verdiğine dikkat çeken Cüce, anızın yakılması sırasında toprakta yaşayan, onu besleyen, havalandıran, verimli kılan milyonlarca canlı mikroorganizmanın yok olduğunu, toprağı besleyecek organik atıkların ortadan kalktığını, toprağın fakirleştiğini ve verimin düştüğünü söyledi.

Bütün bunların yanı sıra anız yangınlarının, yakındaki diğer tarla ve bahçeler ile ormanlara da sıçrayıp üzücü olayların yaşanmasına neden olabildiğinin altını çizen Göksun Ziraat Odası Başkanı Selim Cüce, “Tarladaki anız kesinlikle yakılarak temizlenmemeli. Bu yöntem yasa dışı olduğu gibi, başta toprak olmak üzere doğal varlıklara zarar veriyor. Anızı tarladan temizlemek için mümkün olduğunca toprağa yakın hasat yapılmalı, toprak işleme aleti ve gerekirse hasat sonrasında sap parçalayıcı kullanılmalı” dedi.

Anız gübreye dönüştürülmeli

Anız gübreye dönüştürülerek tekrar toprağa verildiğinde, toprağın organik madde açısından da zenginleştiğini vurgulayan Cüce, “Toprağı verimli kılan mikroorganizmalara besin sağlanır, toprağın neminin korunmasına katkı sağlanır, toprağın verimi artar, çiftçi daha fazla ürün alır ve ürünün tadı, kokusu daha güzel olur. Bu sebeple çiftçilerimizi, “Anız yakan geleceğini yakar” diyerek uyarıyoruz” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.