Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir Kahramanmaraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kahramanmaraş °C

Diyabet Nedir? Nasıl Beslenilmelidir?

Diyabet Nedir? Nasıl Beslenilmelidir?
20.02.2019
A+
A-

DİYABET (şeker hastalığı) VE BESLENME

Diyabet 21. yüzyılın en önemli sağlık sorunlarından biridir.  Ülkemizde ve dünya genelinde hızla artan bu hastalığın maliyeti çok yüksektir. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu 2006 yılında diyabeti küresel bir tehdit olarak kabul etmiştir.

Diyabet karaciğerden salgılanan insülin hormonunun eksikliği ya da kullanımındaki sorunlar nedeniyle ortaya çıkan, kronik bir metabolizma hastalığıdır. Bulaşıcı değildir.Sağlık sistemlerini ve toplumsal yaşamı tehdit etmektedir.

Tip 1 diyabet daha çok çocuk ve gençlerde akut olarak ortaya çıkar. Tip 2 diyabet tüm diyabetlilerin yaklaşık %90-95’ini oluşturur ve genellikle erişkin yaş grubunda görülür. Gestasyonel diyabet gebelik sırasında ortaya çıkan diyabettir.Doğru beslenmeyle düzelebildiği gibi Tip 2 diyabete de dönüşebilir. Prediyabet ise kan glikoz(şeker) değerleri normalin üzerinde ancak diyabet tanısı konacak kadar yüksek olmadığı dönem olarak tanımlanmaktadır.

  • Doğru beslenmeyi öğrenmek diyabet kontrolünde  çok önemli bir aşamadır. Yaşam şeklinin düzenlenmesi ve düzenli fizik aktivitenin eklenmesi hastalığın kontrolünde büyük öneme sahiptir.
  • Diyabetikler sağlıklı beslenme alışkanlıklarına, seçimlerine ve zamanlamalarına dikkat etmelidir.
  • 3 ana ve 3 ara öğün yapılmalı, zamanlamaları aksatılmamalı,yavaş yemeye özen gösterilmelidir.
  • Özellikle lif içeriği yüksek gıdalar seçilmelidir.Lif , bitkisel gıdaların sindirilemeyen bölümüdür.Yüksek lif içerikli gıdalar daha uzun süre tokluk hissi sağlar. Tam tahıllar sebzeler, meyveler, bakliyatlar liften zengindir.
  • Basit karbonhidrat içeren nişastalı ürünler ekmekler,pastalar,bisküviler,tatlılar,meyveler, makarnalar, şekerli  gıdalar sınırlandırılmalıdır.
  • Tuzu kısıtlanmalı ve  yemekler az tuzlu yenilmelidir.Vücut ağırlığı ideal aralıkta  tutulmalıdır.
  • Kan glikoz düzeyleri (normal açlık glikoz 90-130 mg/dL) , kan yağları ve kan basıncı normale yakın bir düzeyde tutulmalıdır.
  • Sağlıklı içecekler tüketilmeli, paketli ürünler alınırken içeriğine dikkat edilmelidir.
  • Düzenli fizik aktivite yapılmalıdır.Haftalık toplam 150 dk.’lık orta tempolu yürüyüş benzeri egzersiz yapılması önerilir.

Sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel  aktivite bulaşıcı olmayan  bu kronik hastalığın kontrolünde anahtar rol oynar.

Unutmayın ki yaşamınızın kalitesi sizin sorumluluğunuzdadır. Kendiniz için atacağınız küçük adımlar sağlıklı ve mutlu bir hayat sunar.

SAĞLIKLA KALIN

Stj.Dyt.AYSUN BOZOĞLU

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.