Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir Kahramanmaraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kahramanmaraş °C

Göksun Belediyesinin Keyfi Kararı Yargıdan Döndü

Göksun Belediyesinin Keyfi Kararı Yargıdan Döndü
26.05.2021
A+
A-

Göksun Belediyesi’nde taşeron işçi olarak çalışan S.H daha önce sabıka kaydı olmasından dolayı işçilerin kadroya geçiş döneminde sabıkasının olduğu gerekçe gösterilerek kadroya alınmadı.Kadroya alınmayan S.H Avukatı Muhammed Burak Hurç aracılığıyla açtığı davayı kazandı. S.H’nin kazandığı dava emsal karar niteliğinde olup ülke gündemine geldi.Yargıdan dönen karar Göksun Belediyesinin kararının keyfi olduğunu ortaya çıkarttı.Ulusal basında yer alan haber ise;

Göksun Belediyesi’nde taşeron işçi olarak çalışırken taşeron işçilerin kadroya alınması sırasında belediyenin 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu gerekçe göstererek kadroya almadığı eski hükümlü S.H. açtığı davayı kazandı. S.H.’nin avukatı Muhammed Burak Hurç, Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi 4’üncü İdari Dava Dairesi’nin de yerel mahkemenin kararını onadığını belirterek, “Bu karar emsal nitelikte bir karardır. Bu vesileyle müvekkilim eski hükümlü kadrosuyla beraber belediyenin kurmuş olduğu şirket içerisinde görevini ifa etmeye başlamıştır” dedi.

S.H., Göksun Belediyesi’nin yapmış olduğu ihaleyi kazanan taşeron şirkette çalışırken 2018’de yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile taşeron işçilerin kadroya alınmasına karar verildi. KHK üzerine Göksun Belediyesi, taşerondaki işçileri kadroya alırken, S.H.’nin sabıka kaydı olmasından dolayı 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nu gerekçe göstererek kadroya almadı. Bunun üzerine S.H.’nin avukatı Muhammed Burak Hurç belediyeye başvurdu ancak olumsuz yanıt aldı. Belediyenin kararını Kahramanmaraş Valiliği İtiraz Komisyonu’na taşıyan ancak buradan da olumsuz yanıt alan Hurç, Kahramanmaraş İdare Mahkemesi’ne dava açtı.

“ARŞİV KAYDININ SİLİNME SÜRELERİ ÇOK UZUN”

Mahkeme, S.H.’nin talebini kabul etti. S.H.’nin eski hükümlü olması nedeniyle 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48/A-5 Maddesinde belirilen şartları taşımadığının sabit olduğu belirtilen kararda şöyle denildi:

“Davacı hakkında memnu hakların verilmiş olması hukuken eski hükümlü olduğu gerçeğini değiştirmediği, memnu hakların iadesine karar verilmiş olsa dahi arşiv kaydının silinmesine dair kanunlarımızda öngörülen sürelerin çok uzun olması ve davacının eski hükümlü olması durumunun her iş başvurusunda karşına çıkacağı gerçeği karşısında davalı idarece davacının başvurusunun 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin geçici 23’üncü Maddesi hükümlerine göre ortaya çıkan yeni hukuki duruma göre değerlendirilmeyip reddedilmesinde hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır. Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline oy birliğiyle karar verilmiştir.”

KARAR KESİNLEŞTİ, BELEDİYE İŞE BAŞLATTI

Göksun Belediyesi, dosyayı Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi’ne götürerek itiraz etti. Dosyayı inceleyen Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi 4’üncü İdari Dava Dairesi, yerel mahkemenin kararının hukuka uygun olduğunu belirtip istinaf başvurusunun reddine, temyiz yolu kapalı olmak üzere kesin olarak oy birliği ile karar verdi. Karar üzerine Göksun Belediyesi, bünyesinde kurulu şirkette S.H.’yi işe başlattı.

“EMSAL BİR KARAR”

Kararı değerlendiren Avukat Muhammed Burak Hurç, S.H.’nin 20 yıl önce işlediği bir suçtan dolayı sabıkasının olduğunu ve bunun taşerondan kadroya geçmesinde bir sakınca olmadığını ifade ederek dava açmadan önce gerekli yerlere başvuruları yaptıklarını ancak her defasında ret cevabı aldıklarını söyledi. Hurç, şöyle devam etti:

“Göksun Belediyesi, Devlet Memurları Kanunu’ndaki şartları taşımadığı gerekçesiyle müvekkilimi işe almadı. Kahramanmaraş İdare Mahkemesi’ne açmış olduğumu dava neticesinde mahkeme, yapılan yargılamada müvekkilimin her ne kadar eski hükümlü olsa da ülkemizde adli sicil kayıtlarının silinme sürelerinin uzun olması ve her yeni işe başvuru yaptığında bu hükmün önüne çıktığı gerekçesiyle haksız ve hukuka aykırı olan işlemin iptaline karar verildi. Davalı kurum tarafından dosya, Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi’ne gönderildi yürütmeyi durdurma istemli olarak. Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi Yürütmeyi durdurma talebi reddedildi, akabinde de ilk derece mahkeme tarafından verilen karar onandı. Bu karar emsal nitelikte bir karardır. Bu kararla beraber adli sicil kayıtlarının silinme sürelerinin uzun olması ve artık topluma adapte olmuş insanların çalışmasına engel bir durumun ortadan kalkması kararıdır. Aynı durumda olan eski hükümlü işçilerin de kurumlara başvuru yaparak geçici 23’üncü maddede belirtilen hususlar yönünden talepte bulunmaları gerekir. Bu talepler aslında belediyenin içerisinde kurulmuş olan şirketlerin talebe bağlı olmaksızın işçiyi işe başlatması gerekir. 50 işçinin altında olan yerlerde limited şirketi, 50 işçiden fazla olan yerlerde de anonim şirketleri kuruldu. Bu şirketler bünyesinde eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu vesileyle müvekkilim eski hükümlü kadrosuyla beraber belediyenin kurmuş olduğu şirket içerisinde görevini ifa etmeye başlamıştır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.