Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir Kahramanmaraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kahramanmaraş °C

Göksun Kaya Sümbülünün Özellikleri

Göksun Kaya Sümbülünün Özellikleri
24.07.2015
A+
A-

Botanik Özellikleri

Sümbülün (Hyacinthus Orientalis) Türkiye’de İki Alttürü Doğal Olarak Yetişir: Subsp. Orientalis Ve Subsp. Chionophillus. Bunlardan, Kaya Sümbülü Olarak Adlandırılan H. Orientalis Subsp. Chionophillus, Yalnızca Türkiye’ye Özgürdür. (Endemiktir).

Yapraklarının Tamamı Tabanda Şeritsi-Eliptik Şeklindedir. Yaprak Sayısı 4-6 Arasında Değişir. Diğer Alttüründen (Subsp. Orientalis) Daha Geniş (12-15 Mm) Olan Yaprakları Ve Çiçek Parçalarının Çiçek Tüp Kısmına Hemen Hemen Eşit Olması İle Ayrılır.

Çiçekleri Taşıyan Gövdesi 1 Ya Da 2 Adet Olup Boyu Çiçek Salkımıyla Birlikte 10-33 Cm’ye Ulaşır. Sayıları 12’yi Bulabilen Çiçekler Açık Griden, Morumusu Maviye Değişen Renklerde, Nadiren Beyaz, 20-30(35) Mm, Tüp- Silindir Şeklindedir.

Kaya Sümbülünde Dikkat Çekici Bir Diğer Özüllik De, Yaprak Diplerindeki Mor-Mavi Beneklerdir. Kaya Sümbülü Mart Sonundan-(Yükseltiye Bağlı Olarak) Mayıs Sonuna Kadar Çiçekli Kalır.

Türkiye’deki Dağılımı

Orta Anadolu Ve Doğu Toroslar’da; Adana,Kahramanmaraş(Göksun), Kayseri, Malatya, Sivas Ve Tunceli İllerinde Doğal Olarak Yayılış Gösterir.

Yaşam Alanı

Genellikle 1500 Metrenin Üzerindeki Dağlarda Kalkerli Yamaçlar, Uçurumlar, Çağıllıklar Ve Karların Eridiği Yerlerde Yetişir. Alttür Epiteti (Niteleticisi), Chinophilus Latincede “Kar Seven” Anlamına Gelir.

Koruma Önlemleri

Hazırlanan Kaya Sümbülü Koruma Eylem Planında Önerildiği Gibi; İlgili Kamu Kurumları, Üniversiteler Ve Sivil Toplum Kuruluşlarından Bir Platform Oluşturulmalı Ve Eylem Planının Uygulanması Amacıyla İşbirliği Yapılmalıdır.

 Kaynak:Orman Ve Su İşleri Bakanlığı,15.Bölge Müdürü Kahramnmaraş Şube Müdürlüğü 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.