Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir Kahramanmaraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kahramanmaraş °C

Şeyh Ali Sezai Efendi Mezarı Başında Anıldı

Şeyh Ali Sezai Efendi Mezarı Başında Anıldı
13.06.2017
A+
A-

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi vefatının yıldönümünde Şeyh Ali Seza Efendi’yi mezarı başında andı.

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Cevdet Kabakcı, İl Müftüsü Celal Sürgeç ile bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı anma programı Şeyh Adil Mezarlığı’nda gerçekleştirildi.

Şeyh Ali Sezai Efendi’nin mezarı başında ilk önce Kur’an-ı Kerim okunmasının ardından İl Müftüsü Celal Sürgeç dua etti.

Daha sonra Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Cevdet Kabakcı Şeyh Ali Seza Efendi ile ilgili bilgiler paylaştı.

Daire Başkanı Kabakcı yaptığı açıklamada: “Müftülüğümüz ve Büyükşehir Belediyemiz olarak bugün Hoca Efendiyi ziyarete geldik. Hoca efendi 1869 yılında Kahramanmaraş’ın Şekerli Mahallesinde dünyaya gelmiş, babasını beş yaşında kaybetmiş, eniştesi İbrahim Efendi ile birlikte Halep’e gitmiş orada tahsilini tamamlamış Arapça Farsçanın yanında Fransızca öğrenmiş Osmanlı ulemaları içerisinde Kahramanmaraş’ta Fransızcayı bilen tek âlim insan.

Şeyh Ali Sezai Efendi sadece ulema olmakla kalmamış Milli Mücadele yıllarında üstün başarılar göstermiş. Lübnan’dan Aslan Beyi, İstanbul’dan Beyazıt Muharrem Beyi Kahramanmaraş’a çağırarak milli mücadelenin beyin takımını oluşturmuştur.

Milli mücadele bittikten sonra herkesin belirli şeyler peşinde koştuğu zamanlarda hoca efendi o gün Maraş’ın aşiret köylerine öğretmen olarak gitmiş, seyyar öğretmen olarak o köylerde aşiretleri eğitim ve öğretim konusunda bilgi sahibi etmeye çalışmış.

Daha sonra Kahramanmaraş’ta merkez vaizi olmuş hem kurtuluşta sosyal etkinliklerde hem camii kürsülerinde halkımızı irşat etmiş ve Kahramanmaraşlılar onun arkasından gitmişler sevmişler saymışlar hoca efendiyi. Hoca efendi daha sonra iki mühim olaya tanıklık etmiş. Bunlardan birisi Kahramanmaraş’ın eşrafının ve halkının Ankara İstiklal Mahkemesine götürülmesini görmüş daha sonra kendileri mezar taşını kendisi vefat etmeden yaptırdığı için o günkü idarecilerin bağnazlığıyla yıllar süre mahkemelerde tutulmuş. Düşünebiliyor musunuz bu milli mücadele Anadolulun Milli Mücadelesi kıvılcımını yakan maddi manevi bir hoca efendi mezar taşında İslami yazıları yazdığı için mahkemelere gitmiş. O gün ki bir hakimin anlayışıyla berat etmiş ve 11 Haziran 1937 senesinde vefat etmiştir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.